Zbirka insekata

Mr Suzana Malidžan, muzejski savjetnik

Zbirka insekata je osnovana 1996. godine i broji preko 4000 eksponata (1948 eksikata i oko 1200 mokrih preparata). Od toga su najbrojnije osolike muve (fam Syrphidae, Diptera) – 1392 primjeraka, zatim 196 primjeraka iz zbirke vilinskih konjica (Odonata), 144 Lepidoptera, oko 400 uzoraka (sa većim brojem primjeraka) mrava (Formicidae), dok ostatak čine Coleoptera, Orthoptera, Hymenoptera i ostale grupe u manjem broju primjeraka.

Zbirka osolikih muva je naučno obrađena i u toku je muzeološka obrada. Najveći dio materijala je sakupljen u kanjonima Morače i Mrtvice, na području Babinog zuba, a u nešto manjem broju na širem području Ulcinja, Ljubišnje kao i sa još nekih lokaliteta u Crnoj Gori.

Zbirka odonata je naučno i muzeološki obrađena. Trenutno zbirka vilinih konjica u PMCG broji 36 vrsta. Uglavnom su sakupljane na širem području Skadarskoj jezera i Ulcinja.

O zbirci mrava stara se kustos dr Marko Karaman. Zbirka je naučno obrađena i sadrži oko 200 vrsta mrava, uglavnom sa Balkana. U zbirci se nalaze i holotipovi dvije nove vrste za nauku, sakupljene na teritoriji Crne Gore i opisane 2008. godine. Do danas u Crnoj Gori je registrovano 140 vrsta mrava.

Ostale zbirke su u formiranju, sa nešto manjim brojem eksponata i obrađene su do nivoa roda ili familije. Prvenstveno se misli na zbirke leptira, tvrdokrilaca i skakavaca.

e mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

 

 

 

 
Povratak nazad