Dani evropske baštine 2017. "Kulturna i prirodna baština "

07.09.2017
Dani evropske baštine 2017.  "Kulturna i prirodna baština "

Prirodnjacki muzej Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom kulture najavljuje obilježavanje Dana evropske baštine u periodu od 25.septembra do 10. oktobra tekuće godine, pokrenutih kroz saradnju Evropske komisije i Savjeta Evrope, a u cilju približavanja kulturne baštine široj javnosti.

Ovogodišnja tema Dana evropske baštine je “Kulturna i prirodna baština”, a program obilježavanja manifestacije nalazi se u nastavku.

Multimedijalna projekcija „Kad eksponati ožive...“

JU Prirodnjački muzej Crne Gore prirediće multimedijalni događaj - projekciju (animaciju) edukativnog karaktera pod nazivom “Kad eksponati ožive” koju će pratiti zvučni i svjetlosnim efekti. Publici će po prvi put biti prezentovano bogatstvo naše prirodne baštine na savremen način. Predviđeno je da se animacija prezentuje na fasadi zgrade muzeja ili na fasadi Sahat kule koja je u neposrednoj blizini zgrade muzeja, ako do tada budu završeni radovi na rekonstrukciji. Pored multimedijalne projekcije na otvorenom, na trgu, ispred zgrade muzeja biće izloženi pojedini manji eksponati iz muzejskih zbirki na jedan sasvim nov i neobičan način. Događaj organizujemo u saradnji sa studentima i mladim umjetnicima iz Crne Gore.

Događaj će biti upriličen 30. septembra 2017. godine u 20 časova.

 

bastina

Izložba Baština naših planina

Na izložbi „Baština naših planina“, koju organizuje JU Prirodnjački muzej Crne Gore u saradnji sa Erste bankom, biće izložene fotografije iz muzejske fotodokumentacije, zabilježene d strane kustosa Prirodnjačkog muzeja tokom njihovog terenskog rada.. Prirodne ljepote planinskih predjela Crne Gore su vješto sakrivene i manje dostupne široj populaciji, dok muzejski kustosi imaju tu privilegiju da ih vide i zabilježe, bogatstvo krajolika, raznolikost flore, faune i fungije, koju smo naslijedili i koju moramo čuvati, a koje ćemo ovom prilikom približiti našim građanima. Sem toga, Izložba će biti upotpunjena sa nekoliko najupečatljivijih životinja sa prostora Crne Gore koje se rijetko mogu naći u ostalim djelovima Evrope a mi smo u Crnoj Gori uspjeli da ih sačuvamo.

 

posebna

Posebna je Crna Gora

S obzirom na veliko interesovanje podgoričke publike za prirodnjačku zložbu “Posebna je Crna Gora” koja je tokom ove godine sa velikim uspjehom gostovala na Cetinju i u Nikšiću, JU Prirodnjački muzej Crne Gore organizovaće navedenu izložbu u saradnji sa City mall-om i u Podgorici.

Kulturna baština predstavlja jedno od važnijih identitetskih obilježja svake države, a kroz prirodnjačke izložbe se najbolje vidi da se vrijednosti kulturne i prirodne baštine prepliću i da su neraskidivo uvezane U okviru izložbe “Posebna je Crna Gora” biće prikazan dio materijala iz bogatih zbirki Prirodnjačkog muzeja, koji će publici makar dijelom dočarati bogatstvo naše prirodne baštine. Poseban akcenat je na endemičnim, zaštićenim, rijetkim i reliktnim vrstama koje u neku ruku predstavljaju i prirodne simbole Crne Gore. Osim biodiverziteta na izložbi ce biti predstavljen i dio našeg geodiverziteta sa posebnim akcentom na rude koje su imale veoma značajnu ulogu u ekonomskom razvoju Crne Gore.

 

pozivnica

Izložba „Priroda Crne Gore na poštanskim markama“

JU Prirodnjački muzej Crne Gore i Pošta Crne Gore, napravili su za Vas svojevrstan izbor poštanskih maraka izdatih u našoj zemlji koje kao temu imaju prirodu, bilo da su posvećene nestvarno lijepim predjelima, nekoj vrsti biljke, životinje ili gljive. Osim upečatljivih pejzaža na Izložbi „Priroda Crne Gore na poštanskim markama“, otkrićete i mnoge značajne i atraktivne vrste koje su nerijetko ugrožene uticajem čovjeka pa su zbog toga zaštićene domaćim i međunarodnim zakonodavstvom te su kao takve zavrijedile da se nađu na poštanskim markama i na taj način budu viđene širom svijeta.

Povratak nazad