Aktuelnosti

Otvorena izlozba Posebna je Crna Gora

četvrtak - 16 avgust, 2018

Otvorena izložba “Posebna je Crna Gora” u Petnjici.


Prirodnjačka izložba “Posebna je Crna Gora” otvorena je u okviru 5 tog Bihorskog ljeta u Centru za kulturu u Petnjici.

Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili direktor Centra za kulturu Sinan Tiganj i direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dr Lidija Polović. Izložbu je otvorio predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

"Obaveza Prirodnjačkog muzeja i svih nas iz resora kulture je da afirmišemo kulturno i prirodno blago kojim naša Crne Gora obiluje, organizovanjem ovakvih i sličnih događaja. Veliko nam je zadovoljstvo što nam u toj misiji podršku uvijek daje Ministarstvo kulture, a Opština Petnjica i Centar za kulturu širom su otvorili svoja vrata da nas ugoste. Posebno nam je zadovoljstvo što je naša izložba dio “Bihorskog kulturnog ljetoa”, jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija ovog kraja, naglasila je direktorica Prirodnjačkog muzeja.

„Čast mi je i zadovoljstvo što večeras imamo jedan zaista lijep događaj. Naši prijatelji i partnrti u ovom projektu su napisali Posebna je Crna Gora, ja bih rekao da je večeras jedinstvena Crna Gora i da su Ministarstvo kulture i Prirodnjački muzej zajedno sa Opštinom Petnjica kreatori jedne ovakve inicijative, koja će omogućiti da i Petnjičani posebno ljudi iz dijaspore i djeca školskog uzrasta pogledaju ovu zaista izvanrednu izložbu“ naglasio je predsjednik Opštine Petnjica Samir Agović.

Prirodnjački eksponati I fotografije su izloženi u holu Centra za kulturu gdje će biti izložene do 28. septembra i dostupni posjetiocima svakog radnog dana od 8-16h.

Pročitaj više

POSEBNA JE CRNA GORA

srijeda - 08 avgust, 2018

Raznovrsnost predjela, podloge, klimatskih uslova, kao i sama pozicija Crne Gore a Balkanskom poluostrvu, uslovili su nastanak geoloskog i bioloskog diverziteta sa veoma visokim vrijednostima, sto Crnu Goru cini posebnom i jedinstvenom. Crna Gora po intezitetu geoloskih fenomena i raznolikosti zivog svijeta u odnosu na ukupnu povrsinu, zauzima prvo mjesto u Evropi. Bogastvo zivog svijeta odlikuje stepen endemizma, reliktnosti kao i prisustvo vrsta cije se rasprostranjenje zavrsava u granicama Crne Gore.

 

PLAKAT PETNJICA

Pročitaj više

SVE BOJE CRNE GORE

petak - 20 jul, 2018

Organizator kolonije: JU "Muzeji i galerije" Nikšić


Stručni saradnik na koloniji: dr Nada Bubanja - kustos u zbirci cvjetnica, JU ̎ Prirodnjački muzej Crne Gore ̎

Kolonija je organizovana uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore u okviru Programa zaštite kulturnih dobara

 

Međunarodna kolonija ̎ SVE BOJE CRNE GORE ̎ je održana  u periodu od 16-20. jula 2018. godine u Nikšiću pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore u okviru Programa zaštite kulturnih dobara, koji ima za cilj očuvanje materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Ova kolonija je imala za cilj korišćenje tradicionalnih receptura za bojenje vune prirodnim bojama dobijenih od biljnog materijala sa prostora Crne Gore. Osim stručnog saradnika iz Prirodnjačkog muzeja Crne Gore na koloniji su učestvovali umjetnici, profesori sa saradnicima i studentima iz tri zemlje: Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda, Fakultet likovnih umjetnosti iz Trebinja, Fakultet Likovnih umjetnosti iz Cetinja i Fakultet za modni i grafički dizajn UDG iz Podgorice. Na kraju kolonije su svi radovi napravljeni od obojenog materijala bili izloženi na gradskoj tvrđavi Bedem. Izložba "Sve boje Crne Gore" će biti otvorena tokom jesenjih mjeseci u JU"Muzeji i galerije"Nikšić. Saradnik na projektu je i Multimedijalni centar Kubo iz Barija, tako da je u planu i preseljenje čitave izložbe u Italiju.

Pročitaj više

Izložba geološke zbirke dr Dušana Dragovića „KAMEN KRIJE ZNANJE“
Organizatori izložbe:
JU" Prirodnjački muzej Crne Gore" i JU"Muzeji i galerije"Nikšić
Izložba je organizovana uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore u okviru u okviru manifestacije 2018. GODINA EVROPSKE KULTURNE BAŠTINE.

Na prostoru Crne Gore kao posljedica složene geološke građe, odnosno složenih geoloških procesa koji se odvijaju u kontinuitetu od prije 390 miliona godina, javljaju se brojne vrste minerala. Oni su često koncentrisani u ležišta i pojave mineralnih sirovina (ruda). Ležišta sirovina se kod nas javljaju na oko 250 lokaliteta a u njima su zastupljene rude i minerali u preko 200 vrsta i varijeteta .
Proučavanju mineralnih sirovina posvetio se prije više od 60 godina inženjer geologije Dušan Dragović. Tokom radnog vijeka, koji je u cjelini proveo u Crnoj Gori, vrijedno i pažljivo je sakupljao uzorke raznih mineralnih sirovina, rijetkih geoloških pojava i fosila.
Rezultate svog višedecenijskog naučno-istraživačkog rada, na mineralnim sirovinama Crne Gore, objavio je u brojnim stručnim i naučnim radovima.
Geološku zbirku dr Dušana Dragovića  preuzeo je Prirodnjački muzej 2016. godine. Program preuzimanja zbirke je finansiran od strane Ministarstva kulture Crne Gore.
Dio te bogate geološke zbirke Vam predstavljamo na ovoj izložbi.

Pročitaj više