Projekti

Predstavljamo rezuktate zimskog brojanja vodenih ptica 2017. godine
Uprkos hladnoći i nezapamćenom ledenom prekrivaču, u Crnoj Gori je izbrojano ukupno 78.663 ptice na ukupno sedam lokacija:

Skadarsko jezero 56965
Ulcinjska solana 11842
Delta Bojane Delta (including Ada, Great beach, Porta Milena and coastal sea) 2145
Tivat saline 1212
Šasko lake 3132
Buljarica 534
Zeta River 103

A short data overview shows that three quarters of overall bird numbers were counted at Skadar Lake. The most numerous species was coot (Fulica atra); total of 66 species were recorded.
All counted localities (except Zeta River) were either partially (<90%) or completely frozen. Two wetlands in the continental part of Montenegro, Nikšić accumulations and Plavsko Lake, were found completely frozen upon visit and without presence of water birds.

Upon the request from UNEP/AEWA Secretariat to ensure emergency measures for conservation of birds affected by the cold weather, two additional fieldworks at Skadar lake and Ulcinj saline were performed by Natural History Museum in the end of January in order to evaluate the impact. Although there were reports on the severe impact of ice on waterbirds in the region, the effect of bad weather in Montenegro was limited: the greatest toll was paid by greater flamingos at Ulcinj saline: 27 immature flamingos were found dead due to starvation; these birds were also tested for the H5N1 virus, but the results were negative. At Skadar Lake, few cormorants were found dead, which could not be related to weather effect; most likely, they were caught by fishermen gear.

Complete list of participants:

Nela Dubak, Public Enterprise for national parks of Montenegro
Ana Vujović, Natural History Association of Montenegro
Sanja Damjanović, Natural History Association of Montenegro
Borut Stumberger, freelance
Darko Saveljić, Environment Protection Agency
Bojan Zeković, Center for Protection and Research of Birds
Andreas Ranner, freelance
Mihailo Jovićević, Faculty of Natural Sciences
Arne Thelin, freelance
Jole Vujović, Natural History Association of Montenegro
Andrej Vizi, Natural History Museum of Montenegro

The count was performed voluntary, with modest support from National park, CZIP and Natural History Museum.

I would like to thank all the participants for their time and effort during the IWC 2017, as well as relevant organizations and institutions for providing fieldwork support.

 

Pročitaj više

Pelikani na Skadarskom jezeru od 2014. godine gnijezde na nepotopivim platformama koje su postavljene u okviru međunarodnog projekta zaštite ove rijetke ptice. Međutim, stare platforme su počele da propadaju, jer su bile napravljene od drveta. Francuska organizacija Noé Conservation je obezbijedila novu, veću platformu, napravljenu of trajne plastike. Partneri na projektu, Nacionalni Park Skadarsko jezero, NVO Centar za Zaštitu ptica i Prirodnjački muzej su se 15. novembra dobro pomučili da otegle i usidre novo gnjezdilište! Sada pelikani mogu mirno da sačekaju početak gniježđenja. Ovom prilikom su postavljene i dodatne bove kojima se označava najosjetljivije područje rezervata. Apelujemo na sve mještane Malesije i Pothuma da izbjegavaju označeno područje prilikom svojih aktivnosti na jezeru! 

Pročitaj više

Kudravi pelikan naseljava široko područje umjerenog klimatskog pojasa Evrope i Azije. Najveće kolonije postoje u Grčkoj, na jezerima Kerkini i Mikri Prespa, zatim u Albaniji i u Crnoj Gori. Kao ugrožena i malobrojna vrsta, pelikani su predmet redovnog istraživanja i monitoringa u svim zemljama koje naseljavaju. Takođe, oni su i pokazatelj stanja ekosistema, kao i napora koje različite organizacije ulažu u njihovo očuvanje. Premda u svim zemljama postoje programi praćenja njihove brojnosti, do sada nije bilo pokušaja da se u jednom danu utvrdi njihov ukupan broj u svim zemljama jugoistočne Evrope. Zahvaljujući donacijama Fonda za zaštitu kritičnih ekosistema (CEPF) i organizacije MAVA,

Pročitaj više

Na Skadarskom jezeru se prstenovanje kudravog pelikana vrši još od 70-tih godina prošlog vijeka, kada je ova vrsta bila još uveliko nepoznata nauci. Intenzivna istraživanja kudravog pelikana širom svijeta su tada dovela na Skadarsko jezero danas čuvenog stručnjaka za pelikane, dr Alaina Crivelli-ja, koji je i danas na čelu međunarodne šeme prstenovanja pelikana. U saradnji sa tada jedinim crnogorskim ornitologom, Ondrejom Vizijem, započeto je prstenovanje tzv. istraživačkim, obojenim prstenovima. U skladu sa praksom da se ptice označavaju jedinstvenim prstenovima za svaki lokalitet, na Skadarskom jezeru su korišćeni otvoreni PVC prstenovi plave boje, sa oznakama od K001-K100. Do 2010., ovim prstenovima je prstenovano četrdesetak mladih jedinki. Prstenovanje se obavlja na

Pročitaj više

Stigli prvi mladunci pelikana

srijeda - 23 mart, 2016

Pelikani na Skadarskom jezeru su dobili prinove! Ukupno osam mladunaca se zasad izleglo na plovećoj platformi. Zahvaljujući sistemu video nadzora, mogli smo da pratimo sve što se dešavalo od početka gniježđenja. Bilo je dosta razloga za zabrinutost, jer je u nekoliko navrata nevrijeme prijetilo da uništi koloniju, a bilo je i štete usljed uznemiravanja, jer su preplašene ptice u dva navrata napustile gnijezda ostavivši ih na nemilost hladnom vremenu, kiši i grabljivcima - pretpostavlja se da je zbog toga desetak jaja propalo. Ipak, sa poboljšanjem vremena, kao i sa pojačanim nadzorom čuvarske službe, očekuje se uspješan nastavak sezone za pelikana na Skadarskom jezeru. 

Pročitaj više